Per primer cop el municipi saltenc serà el destí dels equips que participin en la marxa de 55 km  de l’edició del 2025 de la prova i serà el punt d’avituallament central per als equips que facin l’itinerari de 100 km

 

La 14a edició es farà el 5 i 6 d’abril a comarques gironines, incorpora una nova distància de 25 km, i ja estan obertes les inscropcions per qui vulgui participar-hi

 

La prova solidària té per objectiu garantir l’accés a l’aigua potable a 100.000 persones d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina

 

_____________________________________________________________________________

El municipi de Salt es convertirà aquest any per primer cop en l’arribada d’una de les marxes solidàries de la prova Oxfam Intermón Trailwalker de les comarques gironines. En concret, el municipi saltenc serà el destí per als equips solidaris que vulguin cobrir la distància de 55 quilòmetres i serà el punt d’avituallament central per als equips que facin la distància més llarga, la de 100 quilòmetres, que com és tradició recorrerà la distància des d’Olot fins a Sant Feliu de Guíxols.

L’Oxfam Intermón Trailwaker és una prova solidària plenament consolidada a terres gironines que enguany arriba a la 14a edició i, per això, l’arribada de la distància de 55 quilòmetres se situarà al sector de la zona esportiva de Salt, al carrer Miquel Martí i Pol. En aquest punt, els participants tindran espais de recuperació amb fisioterapeutes, zona de descans i espais per poder menjar i hidratar-se després d’haver cobert tots aquests quilòmetres solidaris.

Per això, l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, considera que és “un orgull que el municipi figuri com un punt important dins del mapa de la Trailwalker, ja que des del municipi estem apostant per nous esdeveniments esportius a la vila i l’accent solidari de la prova d’Oxfam Intermón coincideixen amb els valors que promocionem des de la vila de manera transversal des d’àrees com l’educació o l’esport, entre d’altres”. En la mateixa línia, el regidor d’esports i salut públic, Jordi Subils, subratlla que “des del primer moment ens vam mostrar interessats a col·laborar amb Oxfam Intermón i que la Trailwalker pogués convertir a Salt en un dels municipis de referència a partir d’aquesta edició, amb la voluntat de poder continuar la col·laboració en les pròximes edicions”. Subils també avança que des del Salt es treballa per poder oferir “tota mena de serveis als participants i persones de suport dels equips perquè l’arribada a Salt o el punt d’avituallament per als que continuen fins a Sant Feliu de Guíxols tingui tots els elements necessaris per a la recuperació d’aquesta exigent prova solidària”. A més, anima als saltencs i saltenques a formar equips solidaris i formar part a aquesta prova de referència en l’àmbit solidari.

Des del 2011, primera edició d’aquesta marxa solidària a Espanya, han participat en la prova més de 32.000 persones i s’han recaptat més de 8 milions d’euros per lluitar contra les conseqüències de l’emergència climàtica sobre els més vulnerables. En la darrera edició de la prova a comarques gironines, la del 2024, hi van participar més de 2.300 persones i es van recaptar més de 350.000 euros.

Oxfam Intermón Trailwalker és un desafiament esportiu que ‘enganxa’ moltes persones, motivades pel repte esportiu (20%), pel fet de viure una experiència amb amistats o col·legues de feina (60%) o per la vinculació a una causa solidària (20%). Miguel Ángel García és membre d’un equip de Reus que hi ha participat cada any en què s’ha fet la prova; Xavier Sant ha participat en 10 edicions amb un equip de la feina al Banc Sabadell −en diferents ocasions, en un equip que integrava persones amb discapacitat visual.

Les persones inscrites estan majoritàriament en la franja dels 35 als 55 anys. La participació femenina ha anat en augment els darrers anys fins a arribar al 56% el 2024. A més, a l’Oxfam Intermón Trailwalker, un 75% dels equips es formen en l’entorn corporatiu, i això la consolida com una eina de team building per a moltes empreses.

Participar en l’Oxfam Intermón Trailwalker és formar part d’un moviment global Oxfam contra la pobresa i la injustícia climàtica. La prova actualment es porta a terme a diversos països com ara Hong Kong, Corea del Sud, Índia, Bèlgica, França i l’Estat espanyol.

L’edició 2025

La pròxima edició, per a la qual ja estan obertes les inscripcions, tindrà lloc el 5 i 6 d’abril de 2025 a Girona (Via Verda). La prova, consolidada com a repte esportiu i solidari per equips de referència al nostre país, constarà de quatre modalitats: 100 km, 55 km, 25 km i 10 km. La distància de 100 km començarà el dissabte 5 i transcorrerà entre Olot i Sant Feliu de Guíxols. La prova de 55 km, amb sortida el dissabte 5 a Olot, arribarà fins a Salt, Girona. Al 31 de maig és quan està prevista que es faci la prova a Madrid, en concret a San Lorenzo de El Escorial.

I com a novetat, aquest any comptem amb una nova distància de 25 km que començarà a Olot i tindrà la meta situada a les Planes d’Hostoles. Finalment, la de 10 km serà el diumenge 6 d’abril entre Santa Cristina d’Aro i Sant Feliu de Guíxols.

Els participants, agrupats en equips de 6 persones (4 marxadors i 2 persones d’equip de suport per a les distàncies de 100 o 55 km i de 4 a 6 persones marxadores per a la distància de 25 km), han d’haver aconseguit abans un mínim de 1.500 euros per equip (500 euros en el cas de la prova de 10 km) mitjançant activitats per recaptar fons, venda de materials solidaris o cerca de patrocinadors.

Un any més, la prova compta amb una ambaixadora de luxe: l’alpinista Edurne Pasaban, testimoni sobre el terreny de la situació que viuen moltes persones vulnerables a causa del canvi climàtic. La seva experiència amb Oxfam Intermón a Guatemala, un dels deu països més afectats per l’emergència climàtica i que cada any pateix més sequera, més inundacions i més desastres naturals, ha quedat plasmada en el documental ‘El fin de la eterna primavera’. 

Quilòmetres per aigua

A l’Oxfam Intermón Trailwalker, els equips caminen contra la pobresa i la crisi climàtica. La recaptació es destina a nous projectes que permeten una vida digna a les persones més afectades pels efectes del canvi climàtic, que no són altres que les més vulnerables. En 30 anys els desastres relacionats amb el clima s’han triplicat. Sequeres, inundacions, tornados i huracans estan canviant les vides de milions de persones, dificultant-ne l’accés a aigua potable, i condemnen milions de persones a la pobresa, a deixar casa seva i convertir-se en refugiades climàtiques, i fan que milers de dones i nenes hagin de caminar cada dia molts quilòmetres per anar a buscar aigua.

La recaptació d’aquesta edició de l’Oxfam Intermón Trailwalker servirà per facilitar kits d’higiene familiar, latrines d’emergència i fonts d’aigua potable a comunitats vulnerables d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina.