Una doble ponència amb especialistes i experts de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)  i de l’IPHES permet conèixer els orígens d’aquesta pràctica artesanal

 

Més de seixanta expositors participaran demà i diumenge a la 26a edició de la Fira Internacional del Cistell de Salt i també es pot visitar una mostres de cistelleria antiga

 

_____________________________________________________________________________

Una vuitantena de persones han assistit aquesta tarda a la jornada tècnica que s’ha celebrat a l’església parroquial de Sant Cugat, en el marc de la Fira Internacional del Cistell de Salt, que se celebrarà demà i diumenge a la plaça de la Vila del municipi. El tema central d’aquesta jornada ha estat la cistelleria prehistòrica que s’ha exposat amb dues ponències diferents sobre la temàtica.

La primera conferència portava per títol ‘La cistelleria més antiga d’Europa’ i ha anat a càrrec de la Susagna Romero Brugués, pertanyent a l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) de la Unversitat Rovira i Virgili (URV) i de Maria Herrero-Otal, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Les dues especialistes han pogut explicar com busquen evidències de materials com les fibres naturals per saber com feien eines o utensilis pràctics dels nostres avantpassat. Cal tenir en compte que els primers testimonis que s’han trobat de cistelleria al continent europeu es remunten al final del paleolític i principi del neolític. El professor de Prehistòria de la UAB, Antoni Palomo, subratlla que una de les certeses és que les tècniques prehistòriques són en molts casos similars a les actuals i permet vincular les peces documentades més antigues amb les peces actuals que confeccionen els artesans de casa nostra. Al mateix temps, Palomo ha reconegut que “les fibres vegetals sovint són invisibles per als arqueòlegs, però són una finestra fantàstica per saber com vivien i com s’estructuraven”.

La segona conferència de la jornada tècnica ha tractat sobre ‘La recuperació del coneixement ecològic i tecnològic de la cistelleria’ que ha permès fer entrar a l’equació històrica el paper de l’etnografia i l’etnoarqueologia, a través de les expertes de la UAB, Raquel Piqué i Marian Berihuete. Conèixer les tècniques antigues i quins materials utilitzaven permet conèixer generar hipòtesis de com era la vida quotidiana de fa milers d’anys. La jornada tècnica ha acabat amb una visita guiada per l’exposició ‘Els orígens prehistòrics de la cistelleria. Coneixement ecològic i tecnològic tradicional’ feta de la mà dels acadèmics que han fet les ponències per posar en valor la presència i la importància que han tingut sempre les fibres vegetals i els materials llenyosos al llarg de la història de la humanitat, gràcies a la col·laboració establerta enguany amb la UAB. La mostra es pot visitar tot el cap de setmana a la sala d’exposicions del Centre de Recursos de la Gent Gran.

Una jornada tècnica que ha estat un viatge apassionant des de la cistelleria prehistòrica fins a les tècniques i pràctiques actuals de la cistelleria que s’obre a àmbits com el decoratiu o el constructiu.

Demà i diumenge es podrà gaudir de la Fira Internacional del Cistell de Salt, ubicada a la plaça de la Vila i que comptarà amb més d’una seixantena d’expositors, tallers durant tot el cap de setmana i activitats paral·leles per tornar a convertir Salt, en la capital del vímet i les fibres vegetals.